Dariusz Szopa, kierownik działu Blattin Technika
Jedną z ważniejszych części eksploatacyjnych wozu paszowego są noże. Oprócz funkcji podstawowej – docinanie sianokiszonki i słomy, służą także w wozie poziomym do skutecznego wygarniania TMR-u, gdyż są przedłużeniem ślimaka. Dlatego też trzeba bardzo zwracać uwagę zarówno na ich ostrość, jak i odpowiednią długość. Zużyty nóż ma kolosalny wpływ na kilka istotnych spraw. Po pierwsze: zużyty nóż to niewłaściwie docięty TMR. Po drugie: zużyte noże przekładają się na większe zużycie paliwa, gdyż ciągnik ma większy opór i potrzebuje więcej mocy. I wreszcie po trzecie: zużyte noże niewłaściwie chronią ślimaki, co doprowadza do szybszego ich zużycia.
Wszystko to pokazuje nam jaką rolę odgrywają noże w wozie paszowym i każe nam się zastanowić nad ich jakością. Tylko dobra jakość noży pozwoli nam znacznie wydłużyć ich żywotność i tym samym zaoszczędzić na kosztach ich częstej wymiany.
Dla przykładu: Blattin King 11 NT wyposażony jest w 116 noży. W jakim czasie je wymienimy? Zakładając ilość mieszań – 1,5 dziennie (1 wóz każdego dnia dla krów i 1 wóz co dwa dni dla młodzieży) i średnią długość sianokiszonki i długą słomę, wszystkie noże w opisywanym wozie wymienimy w ciągu około 4,5 roku pracy wozu. Jaki to koszt – około 3 700 zł za najlepszej jakości noże (kpl ze śrubą i nakrętką). Kwoty tej nie wydajemy jednorazowo, gdyż noże we wspomnianym wozie wymieniamy stopniowo – po około 20-30 szt. za każdym razem. Trzeba pamiętać, iż pierwszą partię noży zamówimy po około 2 latach od zakupu nowego wozu paszowego, gdyż w pierwszych latach eksploatacji Blattin Kinga noże obracamy.