Wóz paszowy - najważniejsza maszyna w hodowli krów mlecznych.
Jak wykorzystać jej wszechstronne możliwości?
XXI Konferencja firmy Blattin Polska dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka już za nami.
Myślą przewodnią ogólnopolskiego cyklu spotkań była próba odpowiedzi na pytanie: wóz paszowy – najważniejsza maszyna w hodowli krów mlecznych. Jak wykorzystać jej wszechstronne możliwości?
Jest nam niezmiernie miło, że tegoroczna edycja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem i wysoką frekwencję oraz mogliśmy liczyć na aktywny udział w dyskusjach wszystkich prelegentów, moderatorów i uczestników.
Dlaczego warto było być tam z nami?
W części teoretycznej, eksperci opowiedzieli o strukturze fizycznej TMR-u dla krów mlecznych oraz o suchej dawce typu TMR stosowanej w żywieniu cieląt. Część praktyczna odbyła się w gospodarstwie rolnym, gdzie przeprowadzono pokazy pod nadzorem Dariusza Szopy, kierownika działu Blattin Technika.
O tym dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest tak ważna w żywieniu krów mlecznych opowiedział prof. dr hab. inż. Maciej Zygmunt Kowalski, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wykład pt. „Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt” przedstawił Wojciech Suchodolski, Kierownik Działu Bydło Blattin Polska. Przedstawił również rozwiązania produktowe do sporządzenia suchego TMR na bazie własnych komponentów z zastosowaniem koncentratu Blattina Bovini oraz autorski suchy TMR – Blattin Dry TMR dostępny w sprzedaży w formie gotowej na bazie suszu z lucerny.
Uczestnicy szkolenia po części teoretycznej udali się do gospodarstwa rolnego, gdzie odbyła się część praktyczna. Podczas pierwszego pokazu przy pomocy ciągnionego wozu paszowego Blattin King z poziomym systemem tnąco-mieszającym posiadającym cztery ślimaki przygotowano suchy TMR dla cieląt.
Następnie podczas drugiego pokazu zaprezentowano samojezdny 4-ślimakowy wóz poziomy Blattin King Lion 130 o pojemności 13 m3 wyposażony w 148 noży i 148 przeciwnoży oraz silnik przemysłowym Iveco. Prezentowany wóz był węższy i niższy niż standardowe maszyny, ponieważ został on przystosowany do wąskich i niskich obór. Jego szerokość wynosi 2,2 m, a wysokość 2,7 m. Posiada on również frez załadunkowy o szerokości 1,7 m, a więc o 0,3 m węższy niż te stosowane w standardzie.
Program konferencji
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. DARIUSZ SZOPA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 12:15 – Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest taka ważna w żywieniu krów mlecznych. PROF. DR HAB. INŻ. ZYGMUNT MACIEJ KOWALSKI, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12:15 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:00 – Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt. WOJCIECH SUCHODOLSKI, Kierownik Działu Bydło, Blattin Polska Sp. z o.o.
13:00 – 13:30 – Obiad i rozdanie nagród
13:30 – 14:00 – Przejazd do Gospodarstwa Rolnego Pana Karola Kiełczykowskiego: Gózd 94, 21-421 Tuchowicz
14:00 – 15:00 – przygotowanie suchego TMR-u dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King
15:00 – 16:00 – przygotowanie TMR-u w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion
Hotel Drohicki, Zajęczniki 117, 17-312 Drohiczyn
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. DARIUSZ SZOPA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 12:15 – Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest taka ważna w żywieniu krów mlecznych. PROF. DR HAB. INŻ. ZYGMUNT MACIEJ KOWALSKI, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12:15 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:00 – Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt. WOJCIECH SUCHODOLSKI, Kierownik Działu Bydło, Blattin Polska Sp. z o.o.
13:00 – 13:30 – Obiad i rozdanie nagród
13:30 – 14:00 – Przejazd do Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Pana Bogusława Ciupińskiego, Smorczewo 2, 17-312 Drohiczyn
14:00 – 15:00 – przygotowanie suchego TMR-u dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King
15:00 – 16:00 – przygotowanie TMR-u w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion
Hotel Roś, Aleja Turystów 3, 12-200 Pisz
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. DARIUSZ SZOPA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 12:15 – Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest taka ważna w żywieniu krów mlecznych. PROF. DR HAB. INŻ. ZYGMUNT MACIEJ KOWALSKI, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12:15 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:00 – Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt. WOJCIECH SUCHODOLSKI, Kierownik Działu Bydło, Blattin Polska Sp. z o.o.
13:00 – 13:30 – Obiad i rozdanie nagród
13:30 – 14:00 – Przejazd do Gospodarstwa Rolnego Pana Józefa Wysockiego: Pawłocin 1, 12-230 Biała Piska
14:00 – 15:00 – przygotowanie suchego TMR-u dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King
15:00 – 16:00 – przygotowanie TMR-u w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion
Dworek Magdalenka, Biskupin 5a, 87-600 Biskupin
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. DARIUSZ SZOPA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 12:15 – Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest taka ważna w żywieniu krów mlecznych. PROF. DR HAB. INŻ. ZYGMUNT MACIEJ KOWALSKI, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12:15 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:00 – Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt. WOJCIECH SUCHODOLSKI, Kierownik Działu Bydło, Blattin Polska Sp. z o.o.
13:00 – 13:30 – Obiad i rozdanie nagród
13:30 – 14:00 – Przejazd do Gospodarstwa Rolnego Pana Leszka Olszewskiego: Białowieżyn 13, 87-600 Lipno
14:00 – 15:00 – przygotowanie suchego TMR-u dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King
15:00 – 16:00 – przygotowanie TMR-u w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion
Motel 2000, Kościańska 89, 62-060 Stęszew
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. DARIUSZ SZOPA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 12:15 – Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest taka ważna w żywieniu krów mlecznych. PROF. DR HAB. INŻ. ZYGMUNT MACIEJ KOWALSKI, Kierownik Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
12:15 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:00 – Suchy TMR jako nowoczesna koncepcja żywienia cieląt. WOJCIECH SUCHODOLSKI, Kierownik Działu Bydło, Blattin Polska Sp. z o.o.
13:00 – 13:30 – Obiad i rozdanie nagród
13:30 – 14:00 – Przejazd do Gospodarstwa Rolnego Pana Piotra Olejniczak: ul. Twardowska 9, 62-060 Zamysłowo
14:00 – 15:00 – przygotowanie suchego TMR-u dla cieląt w wozie poziomym ciąganym Blattin King
15:00 – 16:00 – przygotowanie TMR-u w wozie poziomym samojezdnym Blattin King Lion
Hotel & Browar Słociak, ul. Księżycowa 2A, 45-960 Opole (obok salonu Lellek)
9:30 – 10:00 – Rejestracja uczestników szkolenia
10:00 – 10:15 – Otwarcie spotkania, powitanie gości. ZBIGNIEW PUSTUŁA, Blattin Polska Sp. z o.o.
10:15 – 11:45 – Zarządzanie rozrodem w stadzie bydła mlecznego. Lek. med. wet. RAFAŁ ŁACINIK, Specjalista chorób przeżuwaczy i rozrodu zwierząt
11:45 – 12:15 – Przerwa kawowa
12:15 – 12:45 –Oferta nasion traw i kukurydzy na sezon 2024. DARIUSZ KOWALIK, Kierownik działu chemii, folii i nasion Blattin Polska Sp. z o.o.
12:45 – 14:15 – Dobry TMR podstawą żywienia krów mlecznych. ZBIGNIEW PUSTUŁA, Doradca żywieniowy Blattin Polska Sp. z o.o.
14:15– Rozdanie nagród
14:35 – Obiad
Nasi eksperci
Prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski
Wojciech Suchodolski
Dariusz Szopa
Lek. med. wet. Rafał Łacinik
Absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ukończył studia specjalizacyjne z zakresu ”Rozród Zwierząt” oraz "Choroby przeżuwaczy". Posiada ponad 20-letnie doświadczenie w pracy z czołowymi polskimi hodowcami.
Inż. Zbigniew Pustuła
Technik weterynarii, absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku zootechnika. Dyrektor zarządzający spółką Blattin Polska. Od ponad 25 lat doradza w największych hodowlach na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku. Wykonywany zawód jest spełnieniem jego pasji i zainteresowań.