Search
Generic filters

Gdy mleko “leci na łeb, na szyję”

Stres cieplny
Lato nie sprzyja produkcji mleka. Krowa bardzo źle znosi upały. Już temperatura przekraczająca 20 stopni przy wysokiej wilgotności wywołuje u krów stres cieplny, którego następstwem jest spadek produkcji mleka i wiele chorób metabolicznych. Dla siebie, człowiek, montuje w pomieszczeniach lub autach klimatyzatory.
Krowom pozostają jedynie wentylatory, stale dostępna woda i odpowiednio zbilansowana dawka żywieniowa, o ile im to zapewnisz!

Szybki zwrot inwestycji
Wysokoprodukcyjne krowy mleczne potrzebują właściwego mikroklimatu szczególnie w okresie wysokich temperatur powietrza. Stałoobrotowe wentylatory Blattin Cooler dbają o właściwy komfort termiczny Twoich krów, a środki finansowe poniesione na ich zakupu szybko się zwrócą ograniczając spadki produkcji mleka.

Dla przykładu
W oborze, w której znajduje się 100 krów w doju, spadek 1 kg mleka dziennie, przy średniej cenie mleka 1,3zł/kg to koszt wielkości 130zł. W ciągu 2 tygodni, kiedy krowa poddana jest stresowi cieplnemu mleko spada nawet od 3 do 5 kg od sztuk dojnej na dzień. Przy tych wielkościach, koszt straconego mleka wynosi tyle co koszt zakupu 3-5 sztuk wentylatorów. Ograniczenie spadu mleka, uzyskane dzięki wentylacji, przy statystycznym polskim lecie, spłaca inwestycję w zakup wentylatorów już w ciągu jednego lata. Kolejne lata doimy już z zyskiem.

 

Optymalne warunki mikroklimatyczne w oborze
Na mikroklimat w budynkach inwentarskich wpływa głównie wentylacja, temperatura i koncentracja szkodliwych gazów. Wentylatory Blattin Cooler wykonane są z bardzo wysokiej jakości stali nierdzewnej (łopatki śmigła) i charakteryzują się niską emisją hałasu. Są łatwe w montażu i użytkowania. Poza ograniczeniem stresu cieplnego dzięki lepszej cyrkulacji powietrza, wentylatory Blattin Cooler, ograniczają ilości much w oborze a także wilgoć i amoniak w budynkach inwentarskich. Dostępne są w kilku wielkościach, co pozwala dopasować je do różnych typów obór. Dobrym sposobem na dodatkowe oszczędności zużycia energii elektrycznej będzie zakup wentylatora wraz z regulatorem prędkości obrotów.

Nie ma mleka bez wody
W 87-88% mleko składa się z wody. Im bardziej wydajna krowa, tym wyższe zapotrzebowanie na wodę. Na każdy wyprodukowany litr mleka potrzeba, aż 3 litry wody, która powinna być dostępna bez ograniczeń, szczególnie latem. Bardzo ważne jest, aby zapewnić każdej krowie taki sam dostęp do poideł.

Właściwie ułożona dawka latem, aby zapełnić właściwy bilans energetyczny
Krowa, tak jak człowiek, w okresie podwyższonych temperatur powietrza odczuwa mniejszy apetyt. Mniejsze łaknienie to mniejsze pobranie sm a zatem mniej mleka z tanku. Odpowiednia dawka pokarmowa na lato powinna zawierać skoncentrowaną dawkę energii w formie tłuszczów chronionych takich jak Blattin Palm Fett i Blattin Lacto-Fett oraz Blattin Lacto-Sweet ze względu na zawartość glukozy. Glukoza odżywia florę bakteryjną nadwyrężoną latem, której ilość zmniejsza się na skutek stresu cieplnego.

Latem krowy się pocą. Wraz z potem i moczem tracą niezbędne składniki mineralne. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie produktów linii Crystalyx będących źródłem cukrów prostych i potasu zawartych w melasie. Melasa w połączeniu ze składnikami mineralno-witaminowymi oraz makro- i mikroelementami wpływa na rozwój flory bakteryjnej żwacza i uzupełnia niedobór energii.

Chłodny TMR latem?
Dodatek specjalistycznych mieszanek zapobiegających zagrzewaniu się TMR-u i kiszonek, Blattin Cooler oraz Blattisil Sorbic, sprawi, że Twoja pasza będzie chętniej pobierana przez zwierzęta latem. To preparaty stabilizujące, ograniczające aktywność drożdży, dzięki czemu zahamowany zostaje wzrost temperatury w kiszonce lub TMR-rze. Dodatek produktów stabilizujących nie narusza trwałości i skuteczności witamin, enzymów, probiotyków oraz innych wrażliwych dodatków paszowych jednocześnie nie ma wpływu na smak i zapach paszy.

Udostępnij

Share on facebook
Facebook