Wśród hodowców bydła mlecznego dużo niewiadomych. Ceny surowców do produkcji szybują w górę. Warto się zastanowić nad tym czy stosowanie niektórych dodatków ma swoje ekonomiczne uzasadnienie. Dużo mówi się za o wpływie biotyny i cynku na wyniki produkcyjne.
Rola cynku
- aktywuje enzymy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego,
- uczestniczy w różnorodnych przemianach metabolicznych białek, węglowodanów, cukrów, kwasów nukleinowych,
- bierze udział w odtwarzaniu warstwy keratynowej w przewodzie strzykowym,
- wpływa na prawidłowy rozród zwierząt,
- obniża liczbę komórek somatycznych,
- stymuluje układ odpornościowy,
- wpływa na wzrost składowych mleka (białko, tłuszcz, laktoza).
Rola biotyny
- bierze udział w wytwarzaniu keratyny i cementujące komórki rogu racicowego,
- bierze udział w aktywacji niektórych enzymów
- wpływa na zdrowotny stan racic i nabłonka strzykowego u bydła (kulawizny)
- szczególny wpływ na poziom produkcji u krów wysokowydajnych
Na efekt należy poczekać
Biotyna syntezowana jest w żwaczu, jednak duży udział pasz treściwych w żywieniu może powodować upośledzenie jej produkcji. Obniżony poziom wynika z pobrania przez krowy łatwo fermentujących węglowodanów, niedostateczne buforowanie płynu żwacza oraz niedostateczne wchłanianie lotnych kwasów. Mikroorganizmy są w stanie zaspokoić tylko zapotrzebowanie bytowe zwierzęcia. Ponadto, gdy w żwaczu jest obniżone pH (tak niestety dzieje się w przypadku kwasicy), to nawet 3-4 krotnie zmniejsza się ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe, co może prowadzić do niedoboru tej witaminy. Aby uzyskać poprawę stanu zdrowotności konieczne jest stosowanie dodatku biotyny w ilości 20 mg na dzień. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż na efekty jej stosowania w poprawie struktury rogu racicowego trzeba czekać minimum pół roku, od momentu regularnego stosowania. Dlatego należy dawki pokarmowe dla bydła uzupełniać biotyną przede wszystkim, w postaci dodatków paszowych.
Efektywność chelatów
Sposobem uzupełnienia cynku (ale nie tylko tego minerału) jest dostarczenie tego minerału w formie chelatowej. Są to związki kompleksowe jonów metali z aminokwasami. W mniejszym stopni ulegają rozpadowi z żwaczu. Znacznie łatwiej przechodzą przez ściany jelit dzięki czemu są w dużo łatwiej przyswajalne. Mogą być w pełni wykorzystane, ponieważ oprócz swojej biodostępności, nie wchodzą w reakcję z takimi związkami jak fosforany, węglany, wodorotlenki, tlenki. Chelaty nie działają antagonistycznie na inne pierwiastki w przewodzie pokarmowym. Wykorzystywanie suplementacji związkami chelatowymi jest efektywniejsze, a co za tym idzie mniej obciążające środowisko. Właściwy poziom cynku zapewni na pewno właściwą odporność, wzrost zwierząt, poprawi rozród w stadzie. Obniży koszty leczenia zwierząt- to przełoży się na mniejszy procent upadków, a co za tym idzie długość produkcyjną zwierząt.