Search
Generic filters

Światowy Kongres Bydła Simentalskiego i Krajowa Wystawa krów Fleckvieh w Austrii

W dniach 30.08-04.09.2022 miał miejsce Światowy Kongres Bydła Simentalskiego w Austrii. Podczas kongresu odbyła się również Krajowa Wystawa krów rasy simentalskiej Fleckvieh, w której uczestniczyliśmy.

Geneza wyjazdów

Mazowiecki Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka zorganizował wyjazd na to wydarzenie dla swoich członków oraz zaprzyjaźnionych firm. Nie było to z resztą pierwszy raz.

– Pierwszy taki wyjazd – na wystawę w miejscowości Maishofen – na miał miejsce 5 lat temu.– mówi Waldemar Plantowski, Prezes MZHBiPM. – Jego celem było m.in. poznanie austriackiej struktury sprzedaży cieląt i jałówek, ponieważ stosowany jest tam system aukcyjny i przynosi on bardzo dobre efekty. Powinniśmy w Polsce stawiać sobie za wzór austriacką organizację w tym zakresie. – dodaje.

Pomysł na wyjazdy studyjne zrodził się z inicjatywy Tomasza Sakowskiego – profesora z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, który od wielu lat współpracuje z Austriackim Związkiem Hodowców Bydła Simentalskiego. Dzięki niemu pierwsze krowy simentalskie pojawiły się u polskich hodowców – głównie na Mazowszu i Podkarpaciu.

Fleckvieh Changes

Mottem kongresu był: “Fleckvieh Changes”, a głównym jego celem było pokazanie ekonomicznych i ekologicznych zalet tej rasy oraz wzmocnienie współpracy międzynarodowej i rozpowszechnienie udanej genetyki Fleckvieh na całym świecie.

Otwarciu wystawy towarzyszył koncert orkiestry dętej, następnie powitano przedstawicieli poszczególnych krajów. W programie znalazły się także m.in.: pokaz potomstwa po wybitnych buhajach, konkurs młodego hodowcy, oceny krów w różnych kategoriach wraz z wyborem championów oraz elitarna aukcja zwierząt.

Co wyróżnia krowy simentalskie?

Główne zalety simentali to: płodność, długowieczność, łatwość wycieleń, zdrowotność wymion, szybkość udoju oraz niska liczba komórek somatycznych w mleku. Skuteczna selekcja genomowa umożliwia hodowlę bydła mlecznego z wytrzymałymi krowami czystej krwi i jest najbardziej ekologiczną formą produkcji zwierzęcej.

– Bydło simentalskie jest to bydło o dwukierunkowym typie użytkowania, z przewagą cech mięsnych. W historii było to bydło trójstronnie użytkowe, ponieważ dodatkowo spełniało rolę bydła pociągowego. – informuje profesor Tomasz Sakowski. – Rasa ta nie pochodzi z Austrii, a z doliny rzeki Simme w Szwajcarii, stamtąd rozprzestrzeniła się w całej Europie. Średnia wydajność bydła simentalskiego w Austrii wynosi ok. 8.000 l – jest to bydło późno-dojrzewające co oznacza, że szczyt wydajności osiąga w drugiej lub trzeciej laktacji. Austriaccy hodowcy wykonują bardzo dużo zabiegów po to, aby utrzymać krzywą laktacji. – dodaje profesor. – Bardzo duże znaczenie ma również ocena genomowa, która odgrywa ważną rolę w całym programie hodowlanym. Osiąga ona bardzo dobre wyniki – w granicach 65% potwierdzenia na potomstwie. – twierdzi Tomasz Sakowski.

Ciekawostka

Warto również wspomnieć o tym, że simentale w Austrii w okresie letnim są wypasane na pastwiskach. Natomiast pod koniec września wracają do obór i zgodnie ze zwyczajem organizowane są tzw. „świąteczne zejścia”, które mają na celu błogosławić zwierzęta oraz ich szczęśliwe zejście. Turyści mają wtedy możliwość towarzyszyć właścicielom stad w drodze do ich gospodarstw i tam częstowani są winem.

Udostępnij

Share on facebook
Facebook