![]() |
Blattisil - linia produktów do zakiszania pasz |
Preparaty Blattisil sterują przebiegiem procesów fermentacji i sprawiają, że przebiega ona we właściwym kierunku. Zmniejszają ryzyko powstania kwasu masłowego i wykazują bardzo wysoką skuteczność działania również w wypadku niekorzystnych warunków zakiszania. Dzięki temu można uniknąć niebezpieczeństwa pojawienia się ubocznych fermentacji w silosie oraz strat składników odżywczych.
Bezpieczeństwo i skuteczność działania produktów Blattisil zostało zbadane i potwierdzone w licznych doświadczeniach przeprowadzonych przez niezależne instytucje badawcze. Preparaty Blattisil zawierają zarejestrowane w UE homo- i heterofermentatywne szczepy bakterii kwasu mlekowego wyizolowane ze stabilnej kiszonki.
Kryteria doboru bakterii kwasu mlekowego
Bardzo rygorystyczne kryteria wyboru pozwalają zapewnić wybór najlepszych bakterii kwasu mlekowego do zastosowania w kiszonce. Kryteria wyboru obejmują:
- bezpieczeństwo szczepów
- szybki wskaźnik wzrostu
- zdolność do szybkiego obniżenia pH
- czas i poziom ekspresji produkcji kwasu mlekowego
- wstrzymanie procesu degradacji białka
- brak produkcji zewnątrzkomórkowych polisacharydów.
Produktów do zakiszania pasz Blattisil to:
|
![]() |
||
Dla osiągnięcia optymalnej jakości kiszonki, równolegle ze stosowaniem preparatów, należy przestrzegać następujących zasad:
- optymalna faza zbioru (opóźnienie zbioru traw czy lucerny sprawia, że w zakiszanej masie ubywa białka, beta-karotenu, pogarsza się strawność i energia)
- odpowiednia długość cięcia
- koszenie odpowiedniej ilości materiału tak aby zapełnić silos w ciągu jednego dnia
- szybkie roztrząsanie i dobre podsuszenie materiału
- ograniczenie zabrudzeń w materiale
- dostateczne rozdrobnienie zakiszanej masa
- wybór najwyższej jakości dodatku do zakiszania i równomierne jego dozowanie
- odpowiednio mocne i równomierne ugniecenie materiału
- prawidłowe przykrycie silosu chroniące kiszonkę przed szkodliwym działaniem powietrza i wody - właściwe zabezpieczenie silosu folią podkładową i właściwą (w tym również ścian bocznych) oraz dodatkowe obciążenie siatką i workami
- zamkniętego silosu nie otwierać przed zakończeniem procesu zakiszania
![]() |
PRZYCZYNY | OCENA | STRATY W % |
Straty w polu | zależne od metody | 1-5 |
Oddychanie resztkowe | nie do uniknięcia | 1-2 |
Fermentacja uboczna | z pewnością nie do uniknięcia | 4-10 |
Wyciekający sok kiszonkowy | zależne od metody | 0-7 |
Przenoszenie kiszonki | do uniknięcia | 0-10 |
Fermentacja wtórna | do uniknięcia | 0-10 |
ŁĄCZNE STRATY | 6-40 |
Technologie produkcji kiszonek Więcej o tym jak przygotować doskonałej jakości kiszonkę z zastosowaniem różnych technologii możecie zobaczyć w naszym materiale filmowym. We współpracy z dwumiesięcznikiem "Hoduj z Głową bydło" przygotowaliśmy film DVD poświęcony produkcji kiszonek. |
![]() |
Teraz film może być Twój! Zapytaj doradcę o płytę DVD. | |
|

