Blattisil

- linia produktów do zakiszania pasz

 

Preparaty Blattisil sterują przebiegiem procesów fermentacji i sprawiają, że przebiega ona we właściwym kierunku. Zmniejszają ryzyko powstania kwasu masłowego i wykazują  bardzo wysoką skuteczność działania również w wypadku niekorzystnych warunków zakiszania. Dzięki temu można uniknąć niebezpieczeństwa pojawienia się ubocznych fermentacji w silosie oraz strat składników odżywczych.

Bezpieczeństwo i skuteczność działania produktów Blattisil zostało zbadane i potwierdzone w licznych doświadczeniach przeprowadzonych przez niezależne instytucje badawcze. Preparaty Blattisil zawierają zarejestrowane w UE homo- i heterofermentatywne szczepy bakterii kwasu mlekowego wyizolowane ze stabilnej kiszonki.

Kryteria doboru bakterii kwasu mlekowego

Bardzo rygorystyczne kryteria wyboru pozwalają zapewnić wybór najlepszych bakterii kwasu mlekowego do zastosowania w kiszonce. Kryteria wyboru obejmują:

  • bezpieczeństwo szczepów
  • szybki wskaźnik wzrostu
  • zdolność do szybkiego obniżenia pH
  • czas i poziom ekspresji produkcji kwasu mlekowego
  • wstrzymanie procesu degradacji białka
  • brak produkcji zewnątrzkomórkowych polisacharydów.

 

Produktów do zakiszania pasz Blattisil to:

  • proste, bezpieczne i szybkie działanie
  • optymalizacja procesu fermentacji
  • mniejsze straty kiszonek
  • lepsza ochrona aminokwasów
  • wyższa strawnościa białka i energii
  • wyższe pobranie suchej masy z dawki
  • poprawa wartości odżywczych kiszonki
  • widoczny wzrost wydajności mlecznej

 

Dla osiągnięcia optymalnej jakości kiszonki, równolegle ze stosowaniem preparatów, należy przestrzegać następujących zasad:

  • optymalna faza zbioru (opóźnienie zbioru traw czy lucerny sprawia, że w zakiszanej masie ubywa białka, beta-karotenu, pogarsza się strawność i energia)
  • odpowiednia długość cięcia
  • koszenie odpowiedniej ilości materiału tak aby zapełnić silos w ciągu jednego dnia
  • szybkie roztrząsanie i dobre podsuszenie materiału
  • ograniczenie zabrudzeń w materiale
  • dostateczne rozdrobnienie zakiszanej masa
  • wybór najwyższej jakości dodatku do zakiszania i równomierne jego dozowanie
  • odpowiednio mocne i równomierne ugniecenie materiału
  • prawidłowe przykrycie silosu chroniące kiszonkę przed szkodliwym działaniem powietrza i wody - właściwe zabezpieczenie silosu folią podkładową i właściwą (w tym również ścian bocznych) oraz dodatkowe obciążenie siatką i workami
  • zamkniętego silosu nie otwierać przed zakończeniem procesu zakiszania

 

PRZYCZYNY OCENA STRATY W %
Straty w polu zależne od metody 1-5
Oddychanie resztkowe nie do uniknięcia 1-2
Fermentacja uboczna z pewnością nie do uniknięcia 4-10
Wyciekający sok kiszonkowy zależne od metody 0-7
Przenoszenie kiszonki do uniknięcia 0-10
Fermentacja wtórna do uniknięcia 0-10
ŁĄCZNE STRATY 6-40


 

Technologie produkcji kiszonek

Więcej o tym jak przygotować doskonałej jakości kiszonkę z zastosowaniem różnych technologii możecie zobaczyć w naszym materiale filmowym. We współpracy z dwumiesięcznikiem "Hoduj z Głową bydło" przygotowaliśmy film DVD poświęcony produkcji kiszonek.
Teraz film może być Twój! Zapytaj doradcę o płytę DVD.

 

Zobacz zwiastun filmu 


 

Pobierz folder produktów Blattisil >>>

 



Blattiviko Plus