CZY WIESZ CO JEDZĄ TWOJE ZWIERZĘTA?




Laboratorium Blattin Polska
wyposażone jest w nowoczesną aparaturę kontrolno – badawczą NIRS. Analizator wykorzystujący nowoczesną technologię odbicia w bliskiej podczernieni pozwala na szybkie i dokładne oznaczenia wartości pokarmowych w produkowanych paszach, surowcach oraz kiszonkach. Warunkiem zastosowania metody NIRS w doradztwie żywieniowym jest opracowanie obszernej i kosztownej kalibracji. Analizator, w który wyposażone jest nasze laboratorium posiada polskie kalibracje, co daje gwarancję rzetelnego i prawidłowego wyniku.

 


Zakup urządzenia wraz ze specjalistycznym oprzyrządowaniem jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby naszych klientów. Wykorzystanie techniki NIRS umożliwia uzyskanie natychmiastowego i dokładnego wyniku podczas gdy oznaczanie metodami chemiczny jest bardzo czasochłonne. Kolejnym argumentem przemawiającym za NIRS jest uzyskanie podczas jednego pomiaru wielu różnych parametrów.

W przypadku pasz objętościowych są to:

  • sucha masa
  • popiół
  • białko
  • tłuszcz
  • włókno (ADF i NDF)
  • lignina
  • skrobia
  • pH
  • kwas mlekowy
  • lotne kwasy organiczne
  • amoniak
  • strawna masa organiczna
  • cukier
  • ADICP i NDICP,

W przypadku pasz suchych:

  • popiół
  • białko
  • tłuszcz
  • włókno
  • wilgotność
  • skrobia

 

 

 

 

 


Jak to działa?
Próbki pasz ze stołów paszowych trafiają do laboratorium, gdzie są  poddawane analizie. Po niecałej godzinie doradca żywieniowy ma już w swoim laptopie wynik z laboratorium i na jego podstawie przygotowuje odpowiednią dawkę żywieniową. Własne laboratorium pozwala na natychmiastowe i dokładne przeprowadzanie niezbędnych analiz, dzięki czemu jesteśmy pewni podjętych decyzji. 

Ciekawostka:
czas wykonania jednej analizy wynosi zaledwie 20 sekund.


W naszym laboratorium badamy:

  • pasze suche: groch mielony, ziarno kukurydzy, lucerna suszona, otręby pszenne, pulpa cytrusowa, ryż mielony, soja mielona, pasze pełnoporcjowe, sorgo mielone, susz gorzelniany, gluten kukurydziany, śruta rzepakowa, śruta sojowa, zboża.
  • pasze objętościowe: kiszonka z kukurydzy, kiszonka z trawy, kiszonka z lucerny, GPS, kiszone ziarno kukurydzy oraz TMR.


W przypadku pasz objętościowych wyznaczamy:

  • energię brutto
  • energię metaboliczną
  • energię netto laktacji NEL
  • białko trawione jelitowo
  • białko nierozkładalne w żwaczu
  • bilans azotowy w żwaczu
  • strawna masa organiczna
  • białko strawne
  • włókno strawne
  • tłuszcz strawny
  • bezazotowe wyciągowe

 

Naszym klientom oferujemy bezpłatne analizy pasz i surowców paszowych.

Zobacz przykładową analizę

Blattin RapsProtect - naturalnie chroniona śruta rzepakowa wolna od GMO
Źródło białka chronionego wolnego od GMO